середу, 9 березня 2011 р.

ПРО ОБОВ'ЯЗКОВІСТЬ ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ

Шановні роботодавці, НАГАДУЄМО, що з 1 січня 2011 року неподання звітності про прийнятих працівників (форма № 5-ПН "Про прийнятих працівників”) або порушення термінів її подання до центрів зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків, визначених Законом України "Про зайнятість населення”, тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, які використовують найману працю.
   
Форма 3-ПН «Звіт про наявність вакансій»
Підприємства, установи й організації, їх структурні підрозділи та філії незалежно від форми власності та господарювання повинні за наявності вакансій у повному обсязі подавати інформацію про наявність вільних робочих місць (вакансій), у тому числі призначених  для працевлаштування інвалідів, та про працівників, які працюють неповний робочий день (тиждень), якщо це не передбачено трудовим договором, або не працюють у зв'язку з простоєм виробництва з не залежних від них причин.
Форма використовується для підбору персоналу на замовлення роботодавців, для оцінки поточної потреби в кадрах та організації професійної підготовки населення відповідно до потреб ринку праці. 
У разі необхідності підбору працівників за сприяння центрів зайнятості фізичні особи, у тому числі підприємці, також можуть інформувати центри зайнятості про наявність вакансій за цією формою.
Форма 4-ПН (план) "Звіт про заплановане вивільнення працівників"
При вивільненні працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів та інвалідів) у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, повідомляють про це не пізніш як за два місяці в письмовій формі державну службу зайнятості, вказуючи підстави і строки вивільнення, найменування професій, спеціальностей, кваліфікації, розмір оплати праці, а в десятиденний строк після вивільнення – направляють форму 4-ПН (факт) "Звіт про фактичне вивільнення працівників", зазначаючи в них інвалідів.
У разі неподання або порушення строків подання цих даних стягується штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника. Ці кошти зараховуються до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на  випадок безробіття і використовуються для фінансування заходів по працевлаштуванню та соціального захисту вивільнюваних працівників.
Форма 5-ПН "Звіт про прийнятих працівників"
Фізичні особи - підприємці, підприємства, установи і організації, їх структурні підрозділи та філії, незалежно від форми власності та господарювання, які здійснювали прийом працівників, повинні у десятиденний строк у повному обсязі подавати інформацію про прийнятих працівників до центрів зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків.
Форма складається за періоди: з 1 до 10 число звітного місяця, з 11 до 20 число звітного місяця, з 21 по останнє число звітного місяця і подається не пізніше 3-го дня після закінчення звітної декади.
У разі відсутності прийнятих працівників протягом звітної декади форма не подається.
За неподання звітності про прийнятих працівників або порушення термінів її подання, тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, які використовують найману працю.
      Подання звіту забезпечить оперативне реагування на Вашу потребу в персо­налі та його підбір, дасть змогу за попереднім погодженням з Ва­ми провадити професійне навчання безробітних відповідно до Ва­ших вимог, запропонувати Вам створення додаткових робочих місць з наданням дотації тощо. 
          За консультаціями звертатись до районного центру зайнятості за адресою: м. Мена, вул. Червона площа, 1а. 
           Телефони для довідок: (04644) 2-16-64, 2-36-10. 

Немає коментарів:

Дописати коментар