середа, 9 березня 2011 р.

ДОТАЦІЇ - КРОК НАЗУСТРІЧ РОБОТОДАВЦЯМ


Одним із видів послуг служби зайнятості для роботодавців є надання дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних за направленням державної служби зайнятості. Про умови отримання дотації наша розмова з начальником відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського обласного центру зайнятості Максимом Торжевським.



- Максиме Владиславовичу, розкажіть, будь-ласка, що таке дотація, кому і в якому разі вона надається?

- Дотація - це кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що надаються роботодавцю для покриття витрат на заробітну плату осіб, які працевлаштовані на постійну роботу за направленням державної служби зайнятості.

Перевагу в наданні дотації отримують роботодавці, які створюють додаткові робочі місця для працевлаштування безробітних, котрі не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, понад установлену квоту. У разі працевлаштування безробітних з числа інвалідів дотація надається роботодавцям за умови, що для їхньої роботи не потрібно створення спеціального робочого місця або це спеціальне робоче місце роботодавець створює за власний рахунок.

У першу чергу на дотаційні робочі місця працевлаштовують громадян, які перебували на обліку в державній службі зайнятості як безробітні не менше 1 місяця, а якщо особи належать до незахищених верств населення, то їх працевлаштовують з дня надання статусу безробітного. Зокрема, жінок, які мають дітей віком до шести років; одиноких матерів, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів; молоді, яка закінчила або припинила навчання, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби; дітей (сиріт), які залишилися без піклування батьків, а також осіб, яким виповнилося п'ятнадцять років і які за згодою одного із батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу; осіб передпенсійного віку; осіб, звільнених після відбуття покарання або примусового лікування; осіб, які входять до складу сім'ї, де двоє і більше її членів є безробітними; вагітних жінок; інвалідів, які не досягли пенсійного віку та інші.

- В якому розмірі та на який термін надається дотація роботодавцям?

- Дотація надається щомісячно протягом року в розмірі фактичних витрат на заробітну плату прийнятих за направленням центру зайнятості осіб, але не вище за середній рівень заробітної плати за всіма видами економічної діяльності у відповідній області за місяць, за який нарахована заробітна плата. Але існує одна умова працевлаштування на дотаційне робоче місце – договір з цим працівником не може бути розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, скороченням чисельності працівників та за угодою сторін протягом двох років.

- Чи існують випадки у яких дотація не надається?

- Так, існує декілька випадків у яких дотація не надається. Зокрема, роботодавцям, які перебувають на обліку платників внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування менше 3 місяців, мають на перше число місяця, в якому вони звернулися за наданням дотації, заборгованість за страховими внесками, нараховану пеню та фінансові санкції за порушення норм Законів України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, “Про зайнятість населення” та “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, не забезпечили виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Також роботодавцям дотація не надається, якщо вони протягом останніх 3 місяців скорочували чисельність працівників за спеціальністю, за якою працевлаштовується безробітний. Не можна розраховувати на отримання дотації фізичним особам-підприємцям, якщо вони протягом останніх 3 місяців не використовували найману працю. Крім того, дотація не надається бюджетним організаціям.

- Яку відповідальність несуть роботодавці за порушення умов Порядку надання дотації?

У разі порушення гарантій зайнятості осіб, прийнятих на роботу з наданням дотації та використання дотації з порушенням законодавства, роботодавець повертає суму одержаної дотації та позбавляється права на її отримання протягом 3-х років.

- Чи користуються такою послугою роботодавці нашої області?

- З роками ця послуга все більше користується попитом серед роботодавців Чернігівщини. Про це свідчить постійне зростання обсягів працевлаштування на дотаційні робочі місця та розширюється коло роботодавців, яким надається дотація. Якщо за 2008 рік її отримали 883 підприємці, то за 2010 рік такою послугою скористалися близько 1200 роботодавців.

Розмову вела Оксана Большак 
Інформація з газети "Зайнятість"

Немає коментарів:

Дописати коментар